De lange droom is voorbij.
Door: Koen
17 Juni 2009 | Singapore, Singapore
S`avonds twijfel ik nog of ik een cobra (in warung cobra) ga eten maar zie er toch maar vanaf omdat ik mijn collega`s van dierenzorg nog onder ogen moet komen. Ook wel bijzonder is dat men hier vleermuizen eet tegen voornamelijk astma. Er is namelijk nog niemand van de 250 miljoen inwoners op het idee gekomen om de uitlaat van de wagen eens na te kijken en iets te doen tegen de permanente smog over Java. Ja voedingsgewoonten verschillen nogal eens in de tropen bv. in Fiji eet men de duizendpoten levend. Hier worden ze gefrituurd en eet men enkel het vel. Van de Sago-palm eet men de inhoud en de rest gooit men op een soort composthoop zodat een kever zijn eitjes er in kan leggen en na enkele weken worden de larven dan opgegeten. Best lekker eenmaal je het idee gewoon bent. De volgende dag neem ik dan toch de aangeboden trip aan van de zogezegd fantastische gids Patrick Orlanda. De trip leidt naar 2 tempels hoog in de bergen. De eerste tempel is een mengeling van Hindoe met duidelijke trekken van architectuur van de Maya`s. Het is een groot mysterie op welke wijze de Maya`s hier hun invloed in indonesie hebben kunnen uitoefenen.En wij maar blijven denken dat de Europeanen de wereld ontdekt hebben. In de volgende tempel doet een magische opwaartse kracht me op een bezem zweven . Vervolgens stoppen we langs een 500 ha groot theeplantage. Ik ga met mijn camera het veld in en neem enkele foto`s van de vrouwen die hier onder leiding van mannelijke supervisors theebladeren plukken en betaalt worden per kg. Het uurloon komt ongeveer neer op een schamele 15 eurocent per uur. Dan naar het dorp waar langs de straat allemaal houtstapels liggen. Al snel wordt het duidelijk dat dit dient voor de het stoken van de streke drank, arak genaamd. Deze sterke drank wordt gemaakt van de melasse van het suikerriet. Het is duidelijk dat de stokerijen moeilijk de Europese normen kunnen doortstaan en ik verschiet er ook niet echt van dat hier regelmatig doden vallen o.w.v. een foutje in het productieproces. Het smaakt nochtans niet slecht. Dan beland ik in dakpannendorp. De straten liggen bezaaid met dakpannen en hele gezinnen zijn in de weer met de productie er van. De dakpannen kosten hier 1 frank per stuk als je ze zelf komt halen. Een vrolijke bende in een snikheet zwart geblakerd gebouw is bezig met het smeden van de gamelaninstrumenten. Op enkele meters van het vuur staan grote gastanks opgesteld. Dan naar een batikatelier in Solo. Alle motieven hebben een betekenis. Ik koop 2 hemden. De volgende morgen neem ik de becak naar het station om de trein te nemen naar Yogyakarta.Een historische stad die zwaar beschadigd werd door de krachtige aardbeving van 2006 met 6ooo doden. Na heel wat getreuzel zit ik op de juiste bus richting de meest actieve vulkaan ter wereld, de Merapi, volgens het wereld vulkanologisch centrum. Ik beland bij Chris, zeer ervaren gids, die langs deze kant de enige vergunning heeft om de gevarenzone te betreden en beklimmingen organiseert naar de top. Aan de andere kant van de vulkaan staan ook een aantal gidsen klaar en zeggen dat het veilig is zolang je maar genoeg betaalt. In 2006 zijn met een van zo`n gidsen 2 mensen levend verkoold. Chris wekt me om 3.00 u in de morgen om naar de vulkaan te gaan maar bij de briefing zegt hij dat hij van vulkanologen een bericht gekregen heeft dat de vulkaan momenteel te actief is en dat vooral de druk zich in de krater zich aan het opbouwen is en er elk moment een eruptie kan plaats vinden. Zo kunnen we maar 500 m de berg op maar krijgen toch een mooi zicht van deze rokende berg. Bij het krieken van de dag kom ik een aantal boeren tegen die voor hun koeien met een mes in de hand gras gaan snijden op de flanken van de vulkaan. Chris vertelt dat als hun honden rumoerig zijn en ze veel slangen zien ze niet de berg opgaan omdat men dan een eruptie kan verwachten. Vanuit hier naar de vogelmarkt in Yogyakarta om te zien hoe men de jungle verder (of wat er nog van rest) leeg plundert. Je vindt er van alles. Het gaat vooral over zeer jonge vogels voornamelijk uit nesten geroofd. Jonge vastgebonden uiltjes, ijsvogels in een kooitje ?, soort klapeksters, parkieten, kolibris, gekkos, kikkers, slangen,apen, schildpadden, vleermuizen, ... . Het blijkt ook nog dat ze de kleuren van bepaalde vogels associeren met medicijnen zodanig dat een aantal van deze sierlijke vogels worden verkocht om opgegeten te worden. Vanuit Yogya de trein genomen naar het niet toeristische Tasikmalaya in West-Java waar ik in 1996 reeds enkele weken geb doorgebracht. Het vervoer met de trein in Indonesia is zeer aangenaam en kan in mijn ogen gemakkelijk de concurrente aan met onze nmbs. Van veel ontspanning is echter geen sprake in Tasikmalaya want ik wordt hier als een soort curiosum beschouwd.De mensen vragen constant: `Mister can I take a picture of you` en ik antwoord altijd: "Of course you can". Drie dagen lang word ik door Tedi en Dodi naar allerlei mogelijke plaatsen gebracht met tussen door dan nog de verplichte familiebezoekjes en de bijhorende foto`s. En ik moet zeggen de families zijn tamelijk groot in dit land ondanks het gebrek aan kinderbijslag en de nationale campagne `2 kinderen is genoeg`. Ondertussen werd ik hier ook ingschakeld als gastspreker Engelse conversatie voor de toekomstige verplegers en verpleegsters van Tasikmalaya. Op de dag van mijn verjaardag moet ik dan ook nog optreden in de avondcursus, Engelse conversatie van Mr Undang, en krijg ik daarna als verassingsmaaltijd een veredelde goudvis voorgeschoteld. Maar op zijn Indonesisch klaargemaakt smaakt dit best goed. Verder bezoek in Tasikmalaya: een vleermuizenreservaat, lagere school, deelname landbouwdicussie aan de plaatselijke unief, hoeden- en sandalenfabriek, theeverwerking, traditioneel huis en bijhorende watervallen, de markt van Ciamis, hertenreservaat, ... . Dus een relaxte afsluiter is dit land ook niet echt geworden. De mensen zijn druk maar verliezen nooit hun kostbare glimlach. Ook wel logisch als je samen gepakt zit op een eiland kleiner dan het Zuider-eiland van NZ maar i.p.v. 1 miljoen inwoners 120 miljoen inwoners bevat. Na Indonesia zit ik nu in Singapore en lijkt deze stad bestaande uit een mix van Malay, Chinezen en Tamil redelijk apathisch. Misschien ligt het wel aan de tropische temperatuur van ongeveer 34 graden en de zeer hoge vochtigheidsgraad. Op nog geen 24 uur verwijderd van het land dat niet van zichzelf houdt, besef ik dat de lange droom voorbij is en wil daarom speciaal deze overheid en het Pito Stabroek bedanken voor de gegeven mogelijkheid. Er zijn nog steeds enkele Amerikanen en Japanners bewusteloos na het horen van het systeem van loopbaanbreking. Ook speciale dank aan de mensen die niet enkel de berichten hebben gelezen maar ook even tijd namen om een berichtje achter te laten hoe klein ook. En nog een goede raad voor mensen die op een bepaalde ochtend ook met zo`n idee in hun hoofd wakker worden ... gewoon doen ... en ga vooral alleen.
17 Juni 2009 - 08:21
Lothar:
Fantastische afsluiter Koen.
Je hebt me zelfs de kriebels doen krijgen om als oude rakker toch ook nog eens wat ontbrekende bestemmingen in te vullen, of een remake van the best of.
Welcome home ! (en tot binnenkort ).
17 Juni 2009 - 09:20
Tom:
Koen,
tot weldra in het exotische Essen,
tom -
17 Juni 2009 - 09:35
Patrick:
Hey Koen, een onmiddelijke reactie vanuit pito; en gezeten naast Katrien die ook vlijtig begint te reageren.
Jouw avontuur voorbij, en dat van ons ook want daarnet de laatste les gegeven. Aardappelen uitgedaan en verkocht. (denk globaal, eet lokaal), je weet wel.
Je foto tussen die indonesische verpleegsters is wel speciaal. Ze deed me denken aan een foto hier enkele weken geleden in de krant. (Pater Damiaan tussen z'n parochianen in Hawaï). Geniet nog van je laatste dagen en een goede thuiskomst. Het is hier trouwens prachtig weer. Ps. donderdagavond, vergadering wervel. Tot dan. Patrick
17 Juni 2009 - 09:36
Wien:
jeuj, ge komt toch terug, neem alvas een becak of iets anders mee om vanuit Essen in Stabroek te geraken. Jij mag trouwens winkeltje spelen met mijn kindjes van 7DZ volgend jaar. Dat worden weer spannende avonturen, ik kijk er al naar uit !!! Toedeloekes, en zie dat je niet neerstort he, want de laatste tijd is het weer grellig.
Trouwens het thema van het eindejaarsfeest is pedofilie, dat kan geen probleem zijn zo ik kan zien aan de foto's...huppeltjes uit Stabroek en een kus van den jackson (denk ik toch)
doei x -
17 Juni 2009 - 09:37
Patrick:
18 Juni 2009 - 09:06
Peter De With:
Zeker vol energie nu ? Ik heb genoten van je verslagen en foto's, wens je her allerbeste en kom je allicht nog wel eens tegen als ik Belganistan weer eens bezoek ! -
18 Juni 2009 - 23:09
Marrek:
Weer een knap verslag, Koen. Ik ga die epistels van jou missen, maar volgende week hoor ik je allicht live aan het woord in Stabroek. Tot dan!!