Buenos Aires (Argentinië) - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van koenvdk - WaarBenJij.nu Buenos Aires (Argentinië) - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van koenvdk - WaarBenJij.nu

Buenos Aires (Argentinië)

Blijf op de hoogte en volg

19 September 2012 | Argentinië, Buenos Aires

Eindelijk tijd om het thuisfront wat op de hoogte te houden van mijn verblijf hier aan de onderkant van de bol. Ondertussen ben ik al meer dan 10 dagen in Buenos Aires (Árgentinië). Nog net op tijd was ik weggeraakt uit Frankfurt vooraleer daar de algemene staking van Lufthansa uitbrak. Na de aankomst in de internationale vlieghaven van Buenos Aires en de typisch Amerikaanse grensformaliteiten (foto, vingerafdrukken, interview) wachtte mij een busritje van ongeveer 2 uur via de uitgestrekte buitenwijken naar het centrum van Buenos Aires. Langs de wegen Argentijnen die grote lappen vlees bakken op half verroeste metalen vaten. Met er rond een handje vol loslopende honden die af en toe een resterend stukje vlees krijgen aangereikt. Na een korte gewenning (de jetlag viel ook wel mee) lijkt alles nu op zich al weeral heel gewoon. Heb de eerste dagen i.p.v. een reiziger de toerist uitgehangen. Heb het Casa rosa, presidentieel paleis, bezocht waar Christina, de president, verblijft. Aldaar ook een bezoekje gebracht aan het balkon van het Casa Rosa waar Diego Maradonna in 1986 zijn toespraak hield na de overwinning van de wereldbeker voetbal door Argentinëi. Van de bewaker van het paleis naar mijn voeten gekregen omdat ik volgens hem toch iets te lang op het balkon bleef staan en beter bij de groep moest aansluiten. Ook een manier natuurlijk om Spaans te leren. Ik probeer ondertussen zo veel mogelijk van de taal op te steken door o.a. het verkennen van enkele musea in de verschillende wijken en aandachtig de onderschriftjes te lezen. Het leuke is dat de mensen hier de neiging hebben om de taalfouten van je te verbeteren. Het Spaans vertoont hier zo zijn eigen trekjes met duidelijk een aantal Italiaanse invloeden vanwege het grote aantal immigranten. Zo is het hier gewoon om Ciao te zeggen i.p.v. Adios. Ik heb de indruk dat ze mij hier wel verstaan maar andersom is het toch nog een ander verhaal. Heb ook het beroemde kerkhof van de wijk Recoletta bezocht waar o.a. Eva Peron (Evita) begraven ligt. Voorts ben ik ondertussen ook al enkele restantjes van ons België tegengekomen wat op zich zeker zo interessant is. De houten vloer in het presidentieel paleis blijkt o.a. van Belgische makelij. Het oudste treintje ter wereld dat trouwens schitterend in hout afgewerkt is, rijdt letterlijk onder mijn voeten door in de metro van de stad en blijkt eveneens gefabriceerd in Belgie. De trots van Buenos Aires. En de koffie die men hier schenkt luistert eigenaardig genoeg naar de naam Permeke. Mijn verbazing was dus niet groot toen ik op een dag een tripel van Westmalle op een terrastafeltje zag staan. De wereld blijkt toch weeral niet zo groot. Buenos Aires heeft zo zijn eigen nonchalante trekjes die eerder typisch zijn voor de Argentijnen dan voor de stad zelf, vermoed ik. Een diepe put of een hoop ontbrekende tegels in het voetpad, een zak cement in het midden van de straat is hier allemaal normaal. De groendienst van de stad heeft deze week ook de laanbomen drastisch aan het snoeien geweest en heeft besloten om de takken pas maandag na het weekend op te ruimen. Het gehele centrum ligt nu bezaaid met grote groene afvalhopen waar het verkeer zich een weg langs moet banen. Een op zijn minst eigenaardige manier van werken. Bovendien mag men hier ook wel eens op bijscholing i.v.m. het snoeien van bomen volgen. Ik heb besloten de datum om de boot naar Uruguya te nemen te verzetten. In het weekend valt er namelijk te veel te beleven in de stad. Tussen de Braziliaanse feesten door (week van Brazilië in BA) en de schitterende markt van Matedero (ode aan het Argentijnse platteland) waar o.a. de Gaucho's hun rijvaardigheden op het paard tonen heb ik afscheid genomen van Buenos Aires. De stad heeft veel te bieden maar is moeilijk te vatten door o.a. de gigantische omvang (40 op 30 km) en de 15 miljoen inwoners. Met de boot ben ik vandaag noordwaarts vertrokken naar Uruguay met de bedoeling het betere weer op te zoeken. Het bleek echter een tochtje op een zeer onstuimige zee. Juist gehoord dat na mij alle boottochten zijn afgelast. Colonia (Uruguay) is een mooi rustig oud Portugees havenstadje en is een hele verademing t.o.v. het hectische Buenos Aires. Iedereen lijkt hier in het verkeer precies meer het rempedaal dan het gaspedaal te gebruiken. Het weer is nu echter te slecht geworden om buiten te komen. Wat begonnen is als een winderige dag lijkt nu ontaard in een serieuze storm. Op de TV spreekt men over een cycloon die uit de tropen is afgezakt. De straat is herschapen in een bergrivier en het ergste moet blijkbaar morgen nog komen met o.a. windsnelheden tussen de 140 en 150 km per uur. Voor morgen verwacht men hier continu regen tot wel 100 mm. Het voordeel is dat ik verder aan mijn oefeningen Spaans kan werken alvorens verder door te trekken naar Brazilië en met een grote bocht terug naar Argentinië af te buigen als daar het begin van de zomer zich aankondigt. Don't cry for me Argentina, I'll be back!

• 19 September 2012 - 07:56

Bernd:

Gisteren nog eens naar The Motorcycle diarries gekeken. Verslag van de rondreis van good old Che doorheen het Zuidamerikaans continent. Je bent op goede weg om volleerd revolutionair te worden. Geniet er van!

• 19 September 2012 - 09:35

Marrek:

Hallo Koen,

Toch weer op stap? Fantastisch kerel.
    En direct naar het goeie weer? Orkaantje van 140-150 per uur: klasse!
    En hoe lang blijf je weg deze keer? Ik heb in 2003 en vorig jaar telkens 5 weken Brazilië gedaan. Twee keer een superprestatie gehad. Wel als toerist...
    Wat zijn je plannen in Brazilië? Maar dat lees ik volgende keer wel zeker, als de storm achter de rug is! Veel groeten vanuit de Polder,

marrek

• 19 September 2012 - 09:57

Trienewien:

Ik hou het hier in Essen wel onder controle Koen, ga gerust wat uitwaaien onderaan de aardkloot ! Uw nier is dus nog niet gepikt, so far so good zou ik zeggen! Rooster ze en vergeet de honden niet :-) Toedeloe x

• 20 September 2012 - 13:33

TOM GOOSEN:

Dag koen,

Altijd leuk om je berichten te lezen. In Essen gaat alles z'n gangetje, niks nieuw onder de zon. Zaterdag ben ik nog naar de barbecue bij Diet geweest, best gezellig en het optreden van Rolan was ok, Laura heeft ook nog een kort optreden gegeven wat altijd in de smaak valt bij de het mannenvolk (dus ook bij mij). Opvallend was ook de aanwezigheid van enkele lokale politiekers die vriendelijk waren. Waarom toch?? Er waren echter geen tjeven, waarschijnlijk omdat ze het heuvelplein geen plein vinden om te feesten, maar wel om hun auto te parkeren!. Ook waren er geen agalevers, maar die zijn blijkbaar uitgestorven in onze gemeente. Dus enkel smurfen (blauw), zuid-amerikanen (rood) en chinezen (geel) op het festijn.
    Ondertussen is na een aangename nazomer de herfst begonnen, gisteren heb ik voor het eerst m'n stoof aangestoken. Binnen twee weken wil ik nogeens naar t'stad gaan om de overgang van het zeezicht te gaan vieren (samen met Stefaan die ik verleden week nog heb gezien in de rex). Goei feestje waar ik na jaren nog eens gedanst zou hebben op de dansvloer!
    De plannen voor Columbia zitten natuurlijk nog steeds in mijn hoofd, maar concrete beloftes kan ik nog niet maken, waarschijnlijk iets voor de jaarwisseling om daar knopen over door te hakken.

In elk geval, fijn je te horen, en tot binnenkort!

tom

• 24 September 2012 - 09:49

Wim Voet:

Hallo Koen,

Weer volop aan't ontdekken. Blijkbaar wel de moeite, Buenos Aires.
    Zal ik samen met Benny al aan Xavier vragen om die opleiding bomen snoeien voor te bereiden? Als Spaans de voertaal is kunnen we wel proberen er een Leonardoke van te maken. Ten slotte waren die brute kolonisten toch allemaal Spanjaarden en Portugezen en dat ligt toch in Europa.
    Geniet er in tussentijd nog van, het is je gegund. Uiteraard missen we je hier heeel hard. Deze week vertrekken we op uitdaging zonder jou. We zullen het gemis trachten om te zetten in succesbeleving en positieve sociale vaardigheden.

Groeten,
    Wim

• 24 September 2012 - 11:52

Lothar Verbist:

Hé Koen,

Ondanks de stakingsperikelen bij Lufthansa dan toch op tijd in Argentinië geraakt, gelukkig maar want de actie van het personeel liep ook in Frankfurt gedurende meerdere dagen.

Goed om lezen dat je in Buenos Aires, ondanks wat jetlag, vrij vlug je draai gevonden hebt.
    Zulke wereldsteden zijn meestal erg boeiend, maar ook vermoeiend uiteraard.
    Wel wat geschrokken dat je in 'onstuimig weer' bent terechtgekomen en dat je in
    Uruguay enige verademing vindt na de drukte van Argentinië.

Zo te lezen gaat alles je goed af, en voor je het weet is er al weer een maand voorbij.
    Ongetwijfeld komen er nog veel interessante ontmoetingen en ervaringen op je weg, zeker als je zoals jij alleen reist en voor alles (veel) open staat...

De jaarlijkse rommelmarkt is gisteren ook weer gepasseerd. Vermits het kleinschalige karakter m.i.
    verdwenen is, en plaats heeft gemaakt voor een braderie gebeuren, hebben Kris en ik een weekend
    in Brussel doorgebracht in de Europese wijk. 4-sterren hotel en uitgebreid ontbijt voor 8O Euro,
    met enkele tentoonstellingen er bovenop. Brussel blijft natuurlijk een stad waar je tijd voor nodig
    hebt om alle facetten en wijken van te exploreren.
    Terug in Antwerpen hebben we in een Turks restaurantje bij het station Jeff en Ine op het lijf
    gelopen. Zagen er beide stralend en tevreden uit, van de buiten naar de grootstad, het kan dus.

Zelf heb ik nog wat verkenningswerk gedaan in Wallonië (Marche-en-Famenne / Rochefort en in de
    Eifel, met Aachen als uitvalsbasis.

Van het Essense politieke front is het verder heel stil, zeker nu alleen de klassieke partijen zich aandienen.
    Géén Groen en met een heropgeviste Helmut Jaspers, toch wel bloedarmoede en een gebrek aan
    alternatieve schwung. Benieuwd toch naar de uitslag, al heb ik wel een vermoeden (inclusief geheime
    bestuursakkoorden).

Laat het vooral verder niet aan je hart komen, geniet, wees alert en ontdek verder de wereld om je heen.

Groetjes vanwege mezelf en Kris.