Broccoli in promotie. - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van koenvdk - WaarBenJij.nu Broccoli in promotie. - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van koenvdk - WaarBenJij.nu

Broccoli in promotie.

Door: Koen

Blijf op de hoogte en volg

15 December 2008 | Nieuw Zeeland, Wellington

Hallo,

Dus nu na de fantastische maar helaas te korte tijd in het moderne Nieuw-zeeland beland.
Sneller dan verwacht heb ik in 48 uur tijd een wagen gekocht van 4 rondreizende Texanen. Aan de balie van het hostel waar ik in Auckland verbleef, vertelde ik op zoek was naar een auto. Toevallig hoorde een gast naast mij dit die ook een auto had gekocht om door NZ te reizen en die deze auto nu wou verkopen.
Het is een volkswagen volvo uit 1995 met slechts 67000 km op de teller. De verzekering, de auto-inspectie, de legal check (zien of er o.a. geen boetes op de wagen staan of kijken of de auto niet gestolen) heb ik allemaal in orde gebracht. De volkswagen blijkt na controle blijkbaar echt 67000 km er is m.a.w. niet meegefoefeld. Het is wel wennen hier na Fiji. Het lijkt hier wel Europa. De wegen zijn perfect, het vee is ingesloten achter prikkeldraad. Het land is erg ingesteld op toeristen en de mensen gedragen zich redelijk normaal. Na het verplichte verblijf i.v.m. auto aan het iets wat saaie Auckland (mag voor mijn part ook in de top 10 van meest saaie wereldsteden) ben ik doorgereden naar Rotorua bekend om zijn thermale bronnen en centrum van de maori-cultuur die heden ten dagen terug aan het op leven is. De maori hebben een eigen TV-zender en sinds kort ook een eigen politie partij. Verder een kiwi opvangcentrum bezocht en een wandeling gemaakt door een Redwoodforest (Seqoia sempervirens). Daar te midden van een bende criminelen beland die als alternatieve straf nieuwe bospaden moesten aanleggen. De begeleider vertelde dat hij heeft in de jaren tachtig met een gelijkaardige auto als mij van Dusseldorf naar Kaapstad is gereden. In het Kiwi-centrum heb ik geleerd dat er 6 soorten kiwi`s en dat ze een enorm groot ei leggen. Eigenlijk zijn er 7 soorten kiwi`s want de inwoners hier noemen zich ook naar dit stuk fruit/vogel. Er zijn ongeveer 6 ondersoorten van kiwi`s waarvan 2 soorten zwaar bedreigd met minder dan 200 stuks per ondersoort. De kiwi is dan op zich nog de enigste overgebleven soort van de 11 moa-soorten. Allen uitgestorven door de introductie van ratten, katten, geiten, possums,... . Vooral de possums richten hier enorme schade door volledige bossen kaal te eten en ten gronde te richten. Men probeert nu gebieden possumvrij te krijgen door o.a. vergif uit vliegtuigen in de bossen rond te strooien. Als dit vredige landje dan toch in oorlog is is het net deze soort. Nu verblijf ik in Taupo bij Wayn, rockmuzikant in de vrije tijd, die ik onderweg ontmoet heb door nogeens een domme vraag te stellen. Ik heb beloofd een affiche te maken voor het muziekfestival dat hij in april organiseerd in ruil voor enkele overnachtingen. Nu wil hij ook nog dat ik ook het podium mee kom opstellen. Dit is de truk om mensen te ontmoeten: stel gewoon aan iemand die er sympathiek uitziet een domme vraag en alles komt goed.
Met Wayn ben ik ook 2 dagen in het Tongariro Nationale park gaan trampen. Trampen is de term die men hier gebruikt voor hiken, wandelen. We hebben daar ook de mount Ngauruhoe beklommen beter bekend als mount Doom uit de Lord of the Rings. Voor de rest heb ik hier nog wat kokende modderpoelen gezien en de grootse geiser van NZ. In the USA (Yellowstone) werd er gezegd dat men zeepsop in Nieuw-Zeeland gebruikt om de geiser wat te activeren. Ook een voorstelling gezien van de Haka (oorlogsdans) van de Maori`s. Op weg naar Wellington enkele dagen gestopt in het plaatsje Woodville bekend voor het grootste windmolenpark van de Zuidelijke hemisfeer te midden van de vele melkveehouders. Er wordt gemolken in grote melkstallen in de wei. In Woodville ook nog de aankomst van de kerstman op een wel heel eigenaardige manier meegemaakt. De goede man zat in de frontlader van de kraan van de plaatselijke aannemer terwijl het begeleidende kiwi-volkje de vogeltjesdans deed.
Terwijl ik dit schrijf zit ik Wellington, de administratieve hoofdstad van NZ. Relatief kleine en redelijk interessante stad met veel Ierse pubs. Het grote Te Papa-museum is de moeite met een apart luik over het verdrag van Waitangi (6 februari 1840) waarbij door de ondertekening de Maori-stammen de macht overdroegen aan Engeland. Nog steeds wordt er gediscussieerd over de inhoud want de versie in Maori stemt niet volledig overeen met de Engelse versie. Vooral kwesties rond grond en beheer leiden tot discussies. bv. Men wou hier een eiland rattenvrij krijgen voor een vogelsoort die bijna het loodje had gelegd. Maar voor de Maori`s is de rat (die zij ingevoerd hebben als voedingsbron) van eenzelfde betekenis als de koe of het varken voor ons. Dus na overleg met de Maori`s heeft men de ratten gevangen en niet gedood en overgebracht naar een ander eiland. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden van discussies over het beheer van de natuurlijke rijkdommen. Volgens de Maori bezit de mens niet de aarde maar bezit de aarde de mens. Tot grote verwondering is er hier in Wellington een prachtig eetcafeetje dat `Leuven` noemt met een Nederlandstalige kaart met Belgische specialiteiten en Vlaamsche gezegden op de muren. Ik bestelde er mosselen met friet (incl. mayonaise) en een tripel van Westmalle. Jeetje, ik heb nog nooit zulke grote mossels gezien (ongeveer 15 mossels per kg). In Belgie smaken ze echter beter. Gelukkig smaakte de Tripel van Westmalle zelfs beter dan in Belgie. Veruit het beste bier dat ik de laatste 3 maanden gedronken heb. Morgen neem ik de Ferry naar Picton op het Zuidereiland met kans om orca`s te zien tijdens de overzet. In de Marlborough sound bekend om zijn wijn en zeevruchten ben ik van plan om minstens 1 maand te blijven en een interessante job te zoeken.

De eigenzinnige en avontuurlijke Pool Vojtek Starck afkomstig uit Warschau, een soort Poolse versie van Fons Oerlemans, die ik in Fiji ontmoet heb, vertrekt binnenkort in zijn eentje voor 10 dagen met zijn catamaran over de oceaan naar NZ-land. Hij ging nog wel eerst extra patatten inkopen voor het geval hij per vergissing in Tonga, Borabora of Paaseiland beland i.p.v. Nieuw-Zeeland. We hebben afgesproken om elkaar ergens in dit land te ontmoeten. Hij heeft dan in mijn auto transport op land en ik kan een stukje meevaren met hem.

Groejes aan iedereen en alvast een gelukkig nieuw jaar.
p.s. De klimaatsverandering gaat hier wel heel snel. Het is 25 graden. Het aarbeiseizoen is aangebroken, de klaprozen staan in bloei en de vogels beginnen te nestelen. Wegens het goede weer is de prijs van broccoli onder 0,5 Eur/kg gezakt en het is bijna kerstmis?

• 15 December 2008 - 19:07

Linda:

wat een verhaal... en moet ge weten dat wij al een hele avond aan't piekeren zijn waar wij in godsnaam een schapenvel kunnen vinden. Thomas heeft er woensdag een nodig om herder te spelen in het kerstspel op school! kunt ge er niet gauw eentje opsturen van die 40 miljoen????
    groeten uit het koude Essen

• 16 December 2008 - 22:16

Trien:

Ik dacht dat een tramp wat anders was, maar ja mijn talen zijn ook niet altijd alles. Heb je ook lord of the ringske gespeeld bij mount doom? Verse aardbeien met de kerst klinkt anders ook niet slecht. En eindelijk een fatsoendelijke wagen haha, zeker even bewijs materiaal vastleggen!! Op het PITO is het weer bijna afgelopen, het verbeterseizoen is weer voorbij, smartschool deed tot hiertoe nog niet te vervelend, in plaats van morgen eens lekker een ganse dag in bed te blijven heb ik met mijn stomme kop een sloopafspraak gemaakt, zucht, waarom toch (slaat hoofd tegen scherm)Maar goed, blijf je reisverhalen mailen, ze zijn leuk om te lezen en dan heb ik s'nachts weer wat lokaties om over te dromen... ooit, ja zeer OOIT
    toedeloekes,

appeltrien

• 17 December 2008 - 15:45

Patrick:

Lang niets meer gehoord.
    We hoopten al dat je een inlandse fiji-schone was tegengekomen, en je je daar gesettled had.(kwestie van daar eens op bezoek te kunnen komen.) Noppes dus.
    Van je nieuwe auto-aanwinst moet je eens een foto doorsturen.
    Een volkswagen-volvo;is dat een vw en volvo aan elkaar gelast? (dus toch nog afrika-toestanden)
    Als je interessante landbouwadresjes tegenkomt (werk) hou ze zeker bij voor mij want volgend jaar is het terug mijnen toer.
    Groeten en alvast gelukkig 2009. Patrick

• 19 December 2008 - 07:50

Bjorn:

is da mouth of doom van lord of the rings

bon my favourite movies
    ps tis bjorn van christiane

bye

• 19 December 2008 - 07:51

Bjorn:

oeps tis mount foutje

• 25 December 2008 - 10:47

Tom G.:

Eerst en vooral, een prettige kerst toegewenst en bedankt voor het originele cadeau dat je me hebt opgestuurd (het schild van een groene zeeschildpad is eindelijk aangekomen!). Ik heb er gisterenavond mijn eerste peukje in uitgedoofd!!
    Ondertussen zit ons landje in een zoveelste politieke crisis. Iefje Letherme is nogmaals naar de Koning gereden en heeft eindelijk zijn C4 gekregen. Niemand lijkt te weten hoe het nu verder moet. Maar dat zijn zorgen voor later, het is immers Kerstmis en ik ga starks een New-Zeelands verorberen!!, smakelijk!!

Ps: Indien mogelijk, zou je me een exemplaar willen opsturen van een opgezette kiwivogel. Desnoods wil ik er voor betalen

• 25 December 2008 - 18:55

Wouter:

Hoi Koen,
    ik stuur nu met dit bericht mijn nieuwjaarswensen door naar jou.
    Hier is nu de nieuwjaarsbrief.
    gr wouter!!!

Lieve peter
    Ik wens je geen overmaat aan dingen,
    ik wens je alleen
    Wat de meeste mensen niet hebben.

Ik wens je tijd, Koen
    Tijd om te genieten en te lachen,
    Tijd om na te denken,
    Tijd, niet alleen voor jezelf,
    Maar ook voor de anderen.

Ik wens je tijd,
    Niet om je te haasten en te rennen
    Maar tijd om tevreden te kunnen zijn
    En om je te verbazen.

Ik wens je tijd om naar de sterren te kunnen grijpen,
    Om te groeien en te rijpen,
    Te hopen en lief te hebben.

Ik wens je tijd voor jezelf,
    Tijd om elke dag, elk uur
    Als geluk te ervaren.

Ik wens je ook tijd
    Om schulden te vergeven.

Ik wens je tijd om te leven
    In 2009 !

Je petekind
    Wouter

Loenhout, 1januari 2009!!!

• 28 December 2008 - 15:12

T. Maria Vdk:

Dag Koen,
    omdat je zo ver bent van Essen, is dit zeker een reden om je de beste wensen voor 2009 over te brengen. Ik weet niet of die feesten daar bestaan, maar hier wordt dat nog goed gevierd en op 4 januari 2009, als we voor de zoveelste maal met de ganse familie samenzijn, zullen we vast en zeker een glaasje op jou gezondheid klinken!

Groetjes en tot .....!

• 01 Januari 2009 - 19:21

Geert,linda En Kids:

van ons allemaal een gelukkig nieuwjaar!!!!
    bij zo'n familiedagen missen wij je toch een beetje hoor... maar tof dat ge juist met het kerstfeestje even hebt gebeld en we jou konden horen.
    heeeeeeel veel groeten van ons allemaal en een dikke knuffel van je petekindje!